Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNajtoplije Ljeto Otkako Se Vode Zapis: Klimatska Kriza Istezanje Svojih Očiglednih Effekata

Najtoplije Ljeto Otkako Se Vode Zapis: Klimatska Kriza Istezanje Svojih Očiglednih Effekata

Klimatski Podaci iz Copernicusa

Prema najnovijim podacima evropske službe za klimatske promjene, Copernicus, ovog ljeta smo svjedoci rekordnih temperatura. Od juna do augusta zabilježen je najtopliji period otkako se vode zapisi o klimati, počevši od 1940. godine.

Prekoračenje Rekorda

Rekordi postavljeni prošle godine su nadmašeni. Klimatske promjene, vođene ljudskim djelovanjem, uz privremeni uticaj fenomena El Nino, dovode do stalnog porasta temperatura i ekstremnih vremenskih uslova.

Povećanje Prosječne Temperature

Tokom meteorološkog ljeta, prosječna temperatura na sjeveru iznosila je 16,8 stepeni Celzijusa. Ovaj podatak je 0,03 stepena više od rekorda postavljenog 2023. godine.

Globalna Perspektiva

Iako su zapisi u Evropi počeli 1940. godine, podaci iz SAD-a, Velike Britanije i Japana, koji datiraju od sredine 19. vijeka, ukazuju na to da je posljednja decenija najtoplija u istoriji mjerenja.

Klimatski Stručnjaci Osvajaju Teorije

Stefan Rahmstorf, renomirani klimatolog sa Potsdamskog instituta, ističe da ovi podaci jasno pokazuju kako klimatska kriza sve više utiče na našu planetu. “Ove brojke ukazuju na to kako klimatska kriza jača svoj stisak na nas”, tvrdi Rahmstorf.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -