Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetLjeto 2024. godine obara sve toplotne rekorde u historiji

Ljeto 2024. godine obara sve toplotne rekorde u historiji

Klimatske promjene dostižu nove vrhunce

Ljeto 2024. godine postaje najtoplije zabilježeno do sada, prema naučnicima. Globalni toplotni rekordi su srušeni, a porast temperatura je alarmantan. Kako navode podaci “Copernicusa”, evropske službe za klimatske promjene, januar do avgust ove godine bilježi najtopliji period od 1940. godine.

Podaci koji šokiraju

Prema istom izvoru, prosječna temperatura za sjeverno meteorološko ljeto iznosila je 16,8 stepeni Celzijusa. Ove brojke su čak 0,03 stepena više od prošlogodišnjeg rekorda, što dodatno naglašava uticaj klimatskih promjena na našu planetu.

Stručnjaci upozoravaju

Stefan Rahmstorf, klimatolog s Potsdamskog instituta za istraživanje klime, istaknuo je da ovi podaci ukazuju na sve jači stisak klimatske krize. Rahmstorf naglašava da ljudski faktor nastavlja stvarati ekstremne vremenske prilike i povećavati globalne temperature, uzrokujući dodatne probleme.

POSLJEDICE na društvo i prirodu

Ekstremne temperature imaju ozbiljne posljedice na prirodu i ljudsko društvo. Očekuje se da će povećanje temperature uticati na poljoprivredu, zdravlje i ekosisteme širom svijeta. Stručnjaci pozivaju na hitnu akciju kako bi se ublažili efekti klimatskih promjena, koji postaju sve očigledniji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -