Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠvedska investira u ukrajinsku energetiku: Dvije gasne turbine za proizvodnju električne energije

Švedska investira u ukrajinsku energetiku: Dvije gasne turbine za proizvodnju električne energije

Izgradnja modernih gasnih turbina

Inicijativa za izgradnju dvije gasne turbine za proizvodnju električne energije u Ukrajini konačno je potvrđena. Ovaj proizvodni pogon biće zaštićen kako bi se smanjili štetni efekti ruskih napada.

Zajedničko ulaganje sa Ukrajinom

Projekat je rezultat saradnje između švedskih vlasti i ukrajinske državne energetske kompanije, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija. Ovaj važan korak je dio šireg plana za unapređenje energetske efikasnosti u Ukrajini.

Očekivani datum početka rada

Prema najavama, postrojenje bi trebalo da počne sa radom 2025. godine. Švedski ministar za međunarodnu razvojnu saradnju i vanjsku trgovinu, Johan Forssell, izrazio je optimizam povodom ovog projekta.

Uticaj na lokalnu zajednicu

Forssell ističe da će nova električna energija moći opslužiti 185.000 ljudi. Ovaj projekat se smatra ključnim za jačanje otpornosti Ukrajine u trenutnim teškim vremenima.

Finansijska podrška projekta

Švedska vlada je u februaru 2024. godine izdvojila 26,4 miliona eura za podršku projektima energetske efikasnosti u Ukrajini. Ovaj korak dodatno naglašava ozbiljnost i posvećenost švedske vlade energiji i obnovi Ukrajine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -