Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski na sastanku Ramstein grupe: Apel za pojačanu vojnu pomoć

Zelenski na sastanku Ramstein grupe: Apel za pojačanu vojnu pomoć

Ukrajinski predsjednik traži dodatnu vojnu podršku

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, planira sudjelovati na važnom sastanku Ramstein grupe, koji se održava u petak. Ovaj sastanak okuplja države koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini. Prema saznanjima njemačkog magazina Spiegel, Zelenski će se zalagati za povećanje isporuka oružja, posebno projektila dugog dometa i sistema protivvazdušne odbrane.

Strateški sastanak u američkoj bazi

Sastanak se održava u američkoj zračnoj bazi Ramstein, smještenoj u zapadnoj Njemačkoj. Grupa istomišljenika osnovana je nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. Na sastanku će se više od pedeset zemalja okupljati kako bi uskladile svoje vojne strategije i najave isporuka oružja Kijevu.

Povećani pritisak na saveznike

Zelenski je jasno dao do znanja da Ukrajina traži dodatnu pomoć u oblasti protivvazdušne odbrane. Također, pozvao je saveznike da ukinu postojeća ograničenja koja će omogućiti Kijevu da koristi darovano oružje za dalekometne udare na Rusiju.

Reakcija njemačkog kancelara

Sastanak dolazi nakon velikih ruskih zračnih napada na Ukrajinu. Njemački kancelar Olaf Scholz je osigurao da Berlin neće smanjiti svoju podršku Ukrajini. “Sva sredstva su osigurana da bi se Ukrajina mogla u potpunosti osloniti na nas”, izjavio je Scholz.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -