Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNominacija Douglasa D. Jonesa za ambasadora SAD-a u BiH pred Senatom

Nominacija Douglasa D. Jonesa za ambasadora SAD-a u BiH pred Senatom

Senat SAD-a razmatra ključne nominacije

Komitet za vanjsku politiku Senata Sjedinjenih Američkih Država održat će sjednicu 11. septembra. Na dnevnom redu je razmatranje nominacije Douglasa D. Jonesa za ambasadora u Bosni i Hercegovini.

Konačna potvrda potrebna za Jonesa

Džons je jedan od pet kandidata koji će biti razmatrani. Ukoliko Komitet da pozitivno mišljenje, konačnu potvrdu treba dati Senat u punom sastavu. Ova sjednica važna je za postavljanje novog diplomate u BiH.

Predsjednik Biden nominovao Jonesa

Predsjednik Joe Biden imenovao je Douglasa D. Jonesa na tu poziciju 11. jula. Nakon ljetne pauze Kongresa, proces nominacije ulazi u ubrzanu fazu.

Jonesova diplomatija i iskustvo

Jones trenutno obnaša funkciju zamjenika pomoćnika državnog sekretara u State Departmentu. Njegove odgovornosti uključuju evropsku sigurnost i NATO.

Prethodni zadaci i obrazovanje

Prije ove uloge, Jones je bio privremeni otpravnik poslova u Misiji SAD-a pri NATO-u. Posjeduje bogato iskustvo, a diplomirao je na Bowdoin koledžu i magistrirao na Univerzitetu Princeton.

Rasprava o drugim ambasadorima

Osim Jonesa, na sjednici će se raspravljati i o novim ambasadorima u Velikoj Britaniji, Malaviju i Togu. Ove nominacije će dodatno oblikovati vanjsku politiku SAD-a.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -