Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBorbeni Dvoboj za Bijelu Kuću: Trump protiv Harris

Borbeni Dvoboj za Bijelu Kuću: Trump protiv Harris

Izborni Sistem SAD-a

Donald Trump i Kamala Harris trenutno se bore za vlast u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihov put do Bijele kuće vodi kroz složeni sistem koji se zove electoral college.

Kako funkcioniše electoral college?

Svaka savezna država u SAD-u nosi određeni broj elektorskih glasova, koji varira prema populaciji. Najmanje države imaju tri, dok Kalifornija prednjači s 54 elektora.

Kandidat koji osvoji većinu glasova u jednoj saveznoj državi dobija sve elektorske glasove. Ovo pravilo ne važi samo za Nebrasku i Maine, gdje se elektori dijele na osnovu rezultata po distriktima.

Taktika za pobjedu

Da bi pobijedio, kandidat mora osvojiti minimalno 270 elektorskih glasova. Prema trenutnim analizama, Kamala Harris trenutno ima 226 elektora, dok Trump ima 219. Ključna bitka odvija se u sedam savezanih država čija je prognoza teška.

Ključne države u borbi

Države Arizona, Georgija, Sjeverna Karolina, Pennsylvania, Michigan, Nevada i Wisconsin donose neizvjesnost u trci za predsjedništvo. Ove države predstavljaju pravu noćnu moru za analitičare.

Pennsylvania kao bojno polje

Pennsylvania nosi 19 elektorskih glasova, što je značajan faktor u izbornoj utakmici. Harris je, tokom predizborne kampanje, naglasila da neće zabraniti fracking, što izaziva nesuglasice unutar Demokratske stranke.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -