Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetZelenski začetnik velike rekonstrukcije vlade u Ukrajini: Čelnici opozicije kritiziraju centralizaciju vlasti

Zelenski začetnik velike rekonstrukcije vlade u Ukrajini: Čelnici opozicije kritiziraju centralizaciju vlasti

Velika rekonstrukcija u Kijevu

Jučer je u Kijevu započela najveća rekonstrukcija vlade od početka ruske invazije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izazvao je burne reakcije opozicije.

Tvrđenja opozicije

Dok ruske snage napreduju na istoku zemlje, Zelenski se suočava s optužbama opozicije. Njihovi čelnici kažu da predsjednik popunjava važna mjesta lojalistima. To se dešava usred ratnog stanja, koje mu daje dodatne ovlasti.

Ostavke i sukobi unutar vlade

Među ministarskim ostavkama je i popularni ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba. Prema izvorima, sukobi su nastali između njega i šefa kabineta Zelenskog, Andrija Jermaka.

Nova energija potrebna Ukrajini

Zelenski objašnjava rekonstrukciju potrebom za “novom energijom”. Odbacuje kritike opozicije, tvrdeći da su promjene planirane i usmjerene na jačanje vlade.

Planirane promjene

Andrij Sibiha preuzet će dužnost ministra vanjskih poslova. Oleksij Kuleba i Olga Stefanišina takođe će preuzeti ključne funkcije.

Kritike i podrška zapadnih saveznika

Dok opozicija želi reprezentativniju vladu, zapadni saveznici nisu javno kritizirali Zelenskog. Naime, razumiju da se situacija u Ukrajini drastično razlikuje od mirnodopskog perioda.

Zaključak

Mnogi analitičari smatraju da je ukrajinska vlada sposobna održati demokratske principe i nakon rata. Ukrajina nastavlja napredovati usprkos izazovima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -