Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzrael nastavlja pregovore o prekidu vatre usred tenzija oko kontrole koridora Filadelfija

Izrael nastavlja pregovore o prekidu vatre usred tenzija oko kontrole koridora Filadelfija

Pregovori o prekidu vatre

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno je komentarisao trenutnu situaciju u Gazi. Njegove izjave došle su u vrijeme kada Sjedinjene Američke Države razvijaju novi prijedlog za prekid vatre i oslobađanje taoca. Ovaj prijedlog ima za cilj prekinuti skoro jedanaestomjesečni rat.

Koridor Filadelfija kao centralna prepreka

Pitanje kontrole koridora Filadelfija, koji se nalazi duž granice Gaze i Egipta, postalo je ključna tačka u pregovorima. Hamas zahtijeva potpuno povlačenje Izraela iz Gaze kao dio višefaznog sporazuma o primirju. Egipat, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Katarom, posreduje u ovim razgovorima.

Kritika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

U srijedu su Ujedinjeni Arapski Emirati izrazili kritiku prema izraelskom stavu, naglašavajući potrebe za bržim rješenjima. Pored toga, Egipat je tražio specifičan vremenski okvir za povlačenje izraelskih trupa iz koridora.

Netanyahu o demilitarizaciji Gaze

Netanyahu je ponovio stav da Izrael treba zadržati kontrolu nad granicom kako bi spriječio naoružavanje Hamasa. Istakao je da je demilitarizacija Gaze ključna i da se može postići samo ako koridor Filadelfija ostane pod čvrstom kontrolom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -