Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaLegendarnom vozaču Seadu Alihodžiću odata počast: Sjećanje na njegovu nevjerovatnu pobjedu

Legendarnom vozaču Seadu Alihodžiću odata počast: Sjećanje na njegovu nevjerovatnu pobjedu

Sead Alihodžić i reli Bratstvo Jedinstvo

Mitovi o nevjerovatnoj brzini i posebnom “Monstrum Bubi” postali su popularni nakon relija Bratstvo Jedinstvo 1975. godine. Sarajlija Sead Alihodžić osvojio je ovaj reli vozeći Volkswagen Bubu 1303S, ostavljajući konkurenciju daleko iza sebe.

Prigovor na pobjedu

Višestruki jugoslavenski reli šampion, Aleš Pušnik, podnio je prigovor zbog Alihodžićeve pobjede. Međutim, njegov prigovor je odbijen kao neosnovan. Ova situacija dodatno je doprinijela mitovima o nevjerojatnom prototipu i brzini za koju se vjerovalo da je nemoguća.

Važnost trke iz 1975. godine

Prije relija, 27. jula 1975. godine, održala se 4. Trka Šampionata Jugoslavije na kružnim stazama. Ova trka privukla je skoro 30.000 gledatelja, a sudjelovalo je više od stotinu odbornika jugoslavenskog autosporta. Održana je na novoj kružnoj stazi Glavica u Slavonskoj Požegi.

Uzbudljive vožnje i adrenalinske potjere

Trka je bila ispunjena uzbuđenjima i dramom, s brzim vožnjama, preticanjima i mehaničkim kvarovima. Atmosfera je bila nevjerojatna, a gledaoci su uživali u svakom trenutku adrenalinskog natjecanja.

Sead Alihodžić, koji je preminuo u 77. godini, ostaje legendarnom figurom u svijetu autosporta BiH. Njegove nevjerovatne vožnje i trijumfi i dalje inspirišu nove generacije vozača.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -