Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOptužnice protiv bivše državne službenice zbog veze s kineskim vlastima

Optužnice protiv bivše državne službenice zbog veze s kineskim vlastima

Kontekst optužnica

Prema informacijama iz optužnice, radnja se odvijala u okviru korupcije i špijunaže. Sun i Hu su navodno razmjenjivali informacije s vlastima u Pekingu. U zamjenu za ovakve aktivnosti, primali su vrijedne poklone, ali i ogromne novčane iznose.

Taktičko ometanje sastanaka

Tokom svojeg angažmana u državnoj vlasti, Sun je pokušavala spriječiti kontakte između tajvanske vlade i zvaničnika. Također, nastojala je da organizuje posjetu jednog visokog državnog službenika New Yorka Kini.

Finansijske transakcije i luksuzni pokloni

Za uzvrat, kineski državni službenici su navodno omogućili milionerske transakcije za Hua, koji je imao poslovne aktivnosti u Kini. Sun i Hu su koristili stečeni novac za kupovinu luksuznog automobila Ferrari Roma 2024 i nekretnina u New Yorku i Honoluluu, ukupne vrijednosti oko 6 miliona dolara.

Luksuzne večere i otkaz Sun

Pored novca i nekretnina, pokloni su uključivali i luksuzne večere koje je pripremao lični kuhar kineskog zvaničnika. Ove večere dostavljene su Sunovim roditeljima, prema navodima tužilaca.

Guvernerka Hochul nije optužena za nikakvo nedozvoljeno ponašanje. Nakon otkrivanja neodgovornog ponašanja, njen ured je otpustio Sun u martu 2023. godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -