Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeGastro KutakSok od nara: Zdravstvene koristi i potencijalni rizici

Sok od nara: Zdravstvene koristi i potencijalni rizici

Nutrijenti u soku od nara

Ispijanje soka od nara predstavlja ukusnu metodu za unos hranljivih materija. Sok zadržava impresivnu količinu nutrijenata, jednako kao i cijeli plod nara. Međutim, potrebno je biti svjestan da ovaj sok sadrži više šećera i kalorija u odnosu na druge voćne sokove, kao što su sok od brusnice ili višnje.

Bioaktivni spojevi soka od nara

Prema kliničkoj dijetetičarki Humi Chaudhry, sok od nara je bogat polifenolima. Ovi bioaktivni spojevi, poput elagitanina i elaginske kiseline, doprinose živopisnoj boji soka i povezani su s brojnim pozitivnim zdravstvenim efektima.

Zdravlje crijeva i prebiotici

Iako sok od nara ne sadrži vlakna, može podržati zdravlje crijeva. Nar djeluje kao prebiotik, obezbjeđujući “gorivo” probiotskim bakterijama. Ova svojstva su potvrđena studijom koja je analizirala utjecaj soka na sojeve Bifidobacterium i Lactobacillus, koji su korisni za probavni sustav.

Antimikrobno djelovanje

Sok od nara može imati i antimikrobna svojstva. Sastojci u ovom piću mogu inhibirati rast bakterije Helicobacter pylori, koja je povezana s povećanim rizikom od čira na želucu. Ovo dodatno naglašava njegove potencijalne koristi za zdravlje probavnog sistema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -