Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTenzije u Jeruzalemu: Netanyahu i američka administracija u pregovorima

Tenzije u Jeruzalemu: Netanyahu i američka administracija u pregovorima

Premijer Netanyahu i vojna prisutnost

Uprkos izjavama premijera Benjamina Netanyahua o neophodnosti vojnih snaga u Jeruzalemu, situacija se komplikuje. Netanyahu je rekao da će vojska ostati na tom području na neodređeno vrijeme. Ove informacije dolaze usred sve većih tenzija na Bliskom Istoku.

Mossadov šef u Dohi

Prema izvorima, David Barnea, šef Mossada, hitno je otputovao u Dohu. Tamo je razgovarao s katarskim premijerom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thani. Cilj ovog sastanka bio je obavijestiti Katarsku stranu o trenutnoj poziciji Jeruzalema.

Sigurnosni kabinet i sporazum s SAD-om

Netanyahuov ured nije negirao izvještaje o situaciji, ali nije potvrdio ni dodatne odluke. Sigurnosni kabinet još nije raspravljao o drugoj fazi sporazuma.

Prijedlog SAD-a za povlačenje snaga

SAD je saopćio da je Izrael pristao na prijedlog koji predviđa povlačenje IDF-a iz gusto naseljenih područja. Ova faza, koja traje šest do sedam nedjelja, uključuje područja duž filadelfijskog koridora između Egipta i Gaze.

Rok za konačni prijedlog

Američki predsjednik Joe Biden najavio je završetak konačnog prijedloga za strane do kraja sedmice. Prema informacijama, Washington planira objaviti ovaj prijedlog do petka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -