Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetStravičan napad u Ukrajini: Stotine žrtava u novim bombardovanjima

Stravičan napad u Ukrajini: Stotine žrtava u novim bombardovanjima

Napad na Poltavu samo dio šireg scenarija

Rusija je izvršila napad na Ukrajinu dan nakon što su dvije balističke rakete pogodile vojni institut u Poltavi. Ovim napadom poginulo je 50 osoba, a stotine su ranjene. To je bio najsmrtonosniji napad ove godine.

Eksplozije širom Ukrajine

U srijedu su svjedoci izvijestili o eksplozijama na periferiji Kijeva i Lavova. Ove eksplozije su se dogodile tokom akcije protivzračne odbrane. Ukrajinski vojni zvaničnici potvrdili su da su jedinice protivvazdušne odbrane bile aktivne u odbijanju napada.

Povećana aktivnost protivvazdušnih sistema

Maksim Kozytskyi, guverner Lavovske oblasti, naglasio je da je noć bila veoma bučna. U Lavovu su stambene zgrade pretrpjele oštećenja, a bar dvije zgrade su potpuno uništene.

Sigurnosne mjere Poljske

Poljska je treći put u osam dana aktivirala avione za osiguranje svog zračnog prostora. Komanda je saopćila da postoji povećana aktivnost dugog dometa ruske avijacije.

Uzburkani dani u Ukrajini

U proteklih 10 dana, Rusija je ispalila nekoliko stotina raketa i dronova. Ruski vojni blogeri navode da je to odgovor na recentne ukrajinske ofenzive na ruskoj zemlji. Moskva nije komentarisala napade na Poltavu ili srijedske napade na Lavov i Kijev.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -