Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeMagazinAuto IndustrijaMichelin razvija inovativne gume za Mercedes AMG GT

Michelin razvija inovativne gume za Mercedes AMG GT

Testiranje guma na poligonu u Francuskoj

Prema saznanjima YouTube kanala Tyre Reviews, Michelin je na svom testnom poligonu u Ladouxu u Francuskoj razvio nove gume. Tokom testiranja korišteno je 25 različitih mješavina za prednje gume i 20 za stražnje gume. Inžinjeri su se posebno fokusirali na performanse u suhim i vlažnim uslovima.

Vrhunska upravljivost kao prioritet

Glavni razvojni vozač Pierre-Antoine Gregoire istakao je važnost vrhunske upravljivosti guma. Ekipa je razmatrala različite aspekte vožnje, uključujući dinamiku automobila na pravim cesticama i osjećaj upravljača. Također su testirali kako gume reaguju na nagle promjene smjera.

Tri dijela prednjih guma

Konačni dizajn prednjih guma podijeljen je u tri dijela. Unutrašnji dio je optimiziran za vožnju po mokrim uvjetima, srednji je namijenjen suhim cestama, dok vanjski dio osigurava čvrstinu prilikom vožnje na stazi. Stražnje gume imaju slično rješenje, sa dva dijela za prijanjanje na mokrom i jednim za suhe uslove.

Suradnja sa Mercedesom

Razvoj ovih guma proveden je paralelno s razvojem novog Mercedesovog AMG GT modela. Cjelokupni proces odvijao se unutar Michelinovog testnog poligona, a fokus je bio na savršenom usklađivanju pneumatika s vozilom.

Trend suradnje u auto industriji

Proizvođači automobila sve više sarađuju s proizvođačima guma. Ova suradnja omogućava optimalno izbalansiranje ovjesa, upravljačkog sistema i kočnica, što rezultira poboljšanom sigurnošću i performansama vozila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -