Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRusija Razmatra Promjenu Nuklearne Doktrine: Šta To Znači?

Rusija Razmatra Promjenu Nuklearne Doktrine: Šta To Znači?

Analize Povodom Nuklearne Doktrine

U posljednje vrijeme, sve više se raspravlja o mogućem revidiranju ruske nuklearne doktrine. Ove analize fokusiraju se na konkretne posljedice takvih promjena.

Trenutna Doktrina i Njena Sadržina

Sadašnja nuklearna doktrina predstavljena je 2020. godine dekretom Vladimira Putina. Ovaj dokument obuhvata šest strana i naglašava ključne pristupe.

Kako se navodi, “Ruska Federacija zadržava pravo korištenja nuklearnog oružja u slučaju nuklearne agresije ili kad je država ugrožena konvencionalnim oružjem.”

Preporuke Stručnjaka

Ruski analitičar Sergej Karaganov sugerira da bi Rusija trebala sniziti prag za korištenje nuklearnog oružja. Ova mjera mogla bi pomoći u odvraćanju protivnika.

Karaganov smatra da su, nakon više od 75 godina mira, ljudi zaboravili na užase rata. “Strah od nuklearnog oružja treba ponovno biti prisutan”, rekao je stručnjak u junu 2023. godine.

Utjecaj Rata u Ukrajini

Konflikt u Ukrajini dodatno komplicira situaciju. Promjena doktrine mogla bi dovesti do ozbiljnih geopolitičkih posljedica. Svijet s napetostima i nesigurnostima često se suočava s opasnim predlozima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -