Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetŠolc upozorava na rast krajnje desnice u Njemačkoj: AfD šteti zemlji

Šolc upozorava na rast krajnje desnice u Njemačkoj: AfD šteti zemlji

Zabrinutost njemačkog kancelara

Njemački kancelar Olaf Šolc u ponedjeljak je izrazio zabrinutost zbog značajnog uspjeha krajnje desničarske stranke AfD na nedjeljnim regionalnim izborima. Šolc je naglasio da AfD nanosi štetu Njemačkoj i njenim građanima.

Nemogućnost prihvatanja krajnje desnice

“Naša zemlja ne može i ne smije da se navikne na ovo. AfD slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje”, istakao je Šolc na press konferenciji.

Poziv na formiranje koalicije

Kancelar je pozvao sve demokratske stranke da se udruže u borbi protiv ekstremizma. “Sve stranke su sada pozvane da formiraju stabilne vlade, bez desničarskih ekstremista”, rekao je Šolc tokom rasprave o koalicijama u istočnim državama Tiringiji i Saksoniji.

Izborni rezultat AfD-a

Krajnja desnica u Njemačkoj postigla je najveći izborni uspjeh od kraja Drugog svjetskog rata. AfD je osvojila gotovo 33% glasova u Tiringiji i drugu poziciju sa oko 30% u Saksoniji.

Spremnost na koalicione pregovore

Kopredsjednica AfD-a, Alis Vajdel, ističe kako je nastup njene stranke “historijski uspjeh”. Ona je pozvala druge stranke da promijene svoj odnos prema AfD-u i da se uključe u pregovore o formiranju vlada.

“Birači žele vidjeti AfD u vladi. Mi predstavljamo oko 30% birača u ovim saveznim državama”, dodala je Vajdel.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -