Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetBritanija Suspenzije Dozvola za Izvoz Oružja u Izrael

Britanija Suspenzije Dozvola za Izvoz Oružja u Izrael

Velika Britanija blokira dozvole za izvoz oružja

Velika Britanija je donijela odluku o suspenziji određenih dozvola za izvoz oružja u Izrael. Ova mjera dolazi nakon revizije koja je ukazala na moguće povrede međunarodnog humanitarnog prava. Britanski ministar vanjskih poslova, Dejvid Lemi, obavijestio je Parlament o ovoj važnoj odluci.

Procjena rizika i blokada vojnih artikala

Lemi je istakao da procjena vlade pokazuje jasan rizik da bi izvezeni predmeti mogli biti korišteni za ozbiljna kršenja prava. Ovime su odmah blokirane dozvole za brojne vojne artikle, uključujući komponente za vojne avione.

Diplomatski utjecaj na Izrael

Ova akta predstavljaju značajan diplomatski pritisak na Izrael u kontekstu sukoba u Gazi. Iako britansko oružje čini samo 1% izraelskog uvoza, odluka će imati značajan utjecaj.

Cilj revizije i podrška Izraelu

Lemi je naglasio da ova odluka ne mijenja britansku podršku sigurnosti Izraela. Međutim, britanska vlada je pozvala Izrael da poboljša humanitarni pristup Gazi i tretman zatvorenika.

Daljnje mjere i revizije

Ova suspenzija obuhvata dozvole za oružje koje se može koristiti u sukobima, uključujući helikoptere i dronove. Većina dozvola, otprilike 350, bit će podložna daljnjim pregledima, a novi zahtjevi će biti individualno procijenjeni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -