Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaHrvatska odbila prijem crnogorskih kadeta: Policijski odnosi na kušnji

Hrvatska odbila prijem crnogorskih kadeta: Policijski odnosi na kušnji

Odbijenica za kadete Vojske Crne Gore

Hrvatsko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je odbilo molbu Crne Gore za prijem dvojice kadeta na Hrvatski vojni univerzitet. Ova informacija dolazi iz podgoričke Pobjede, koja je navela da se radi o potvrdi negativnog odgovora.

Negativan odgovor za dodatne upisne zahtjeve

Prema izvorima Radio Antene M, Crna Gora nije samo izgubila prijem za kadete. Također, njihova molba za prijem jednog kandidata u Hrvatsku ratnu školu nije usvojena. Hrvatsko ministarstvo odbrane komentarisalo je da će o budućoj saradnji na ovom području izvjestiti nakon određenog vremena.

U pozadini odnosi sa susjedima

Mediji spekulišu da je ovakav potez Zagreba povezan s nedavnim usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu. Ova odluka izazvala je jake reakcije iz Hrvatske, koja je crnogorskim zvaničnicima Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću, izdala status persona non grata.

Blokada sredstava za vojne reforme

Osim toga, pojavile su se sumnje da je Hrvatska blokirala sredstva za Crnu Goru u okviru Evropskog mirovnog programa. Ove mjere dolaze posle usvajanja rezolucije u julu koja osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mauthausen i Dachau.

Reakcije i budućnost saradnje

Protestna nota koju je Hrvatska poslala Crnoj Gori naglašava ozbiljnost situacije. Ministartsvo odbrane Hrvatske upozorilo je da ovakve odluke mogu ugroziti evropski put Crne Gore.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -