Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetDesnica u Njemačkoj Oslabila Semafor Koaliciju: Historijski Izborni Rezultati

Desnica u Njemačkoj Oslabila Semafor Koaliciju: Historijski Izborni Rezultati

Odličan rezultat za AfD

Dopredsjednica stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Alice Weidel komentarisala je uspjeh desnice na nedavnim izborima. Ona je istakla kako je ovo historijski trenutak za stranku, koja je postala najjača snaga na pokrajinskim izborima.

Poražena semafor koalicija

Weidel je poručila da su izborni rezultati potvrdili slabosti trenutne vladajuće koalicije, koju nazivaju semafor koalicijom. “Ovo je rekvijem za koaliciju u Berlinu”, dodala je Weidel, naglasivši potrebu za preispitivanjem njihovog daljnjeg vladanja.

Specifični rezultati izbora

Prema posljednjim rezultatima, AfD je u Tiringiji osvojio 32,4 posto glasova, dok je demokršćanski CDU završio s 23,6 posto. Novi ljevičarski pokret Sahre Wagenknecht iznenadio je sa 15,6 posto.

U Saksoniji, CDU je ostvario 31,8 posto, dok je AfD bio blizu s 30,7 posto. Još jedna novoformirana ljevičarska stranka osvojila je 12 posto glasova.

Reakcija Olaf Scholza

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je rezultate gorkim, ističući zabrinjavajući trend rasta desničarskih stranaka. Ovi izbori predstavljaju značajnu prekretnicu na njemačkoj političkoj sceni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -