Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeSportOstali sportoviMorteza: Iranski junak koji se suočava s izazovima na Paraolimpijadi

Morteza: Iranski junak koji se suočava s izazovima na Paraolimpijadi

Morteza i Paraolimpijske igre

Morteza, 36-godišnjak iz Irana, ključni je član reprezentacije u sjedećoj odbojci koja trenutno nastupa na Paraolimpijadi u Parizu. Ovaj sportista se suočava s neobičnim izazovima, među kojima je i problem s pronalaženjem adekvatnog kreveta zbog svoje visine.

Spavanje na podu

Trener iranske reprezentacije, Hadi Rezaeigarkani, otkrio je da Morteza tokom takmičenja spava na podu. “U Tokiju 2020. godine, napravljeni su mu specijalni uslovi. Nažalost, ovdje to nije slučaj”, ističe Rezaeigarkani. Iako mu ležanje na podu ne odgovara, Morteza se ne fokusira na to.

Fokus na pobjedu

Prema riječima trenera, Morteza ima samo jedan cilj na umu – postati šampion. Njegova posvećenost sportu prevazilaži materijalne nelagode. “Nije mu važno gdje će spavati ili da li će imati dovoljno hrane. Njegov fokus je isključivo na pobjedi”, naglašava trener.

Izazovi u životu

Morteza se suočava s brojnim izazovima, uključujući i zdravstvene probleme. Kao tinejdžeru dijagnosticirana mu je akromegalija, hormonalni poremećaj koji uzrokuje ubrzan rast ekstremiteta. U mladosti je doživio tešku saobraćajnu nesreću koja je ozbiljno povrijedila njegovu desnu nogu, koja je sada 15 centimetara kraća od lijeve.

Impresivna fizička karakteristika

Pored svih izazova, Morteza ima impresivnu fizičku karakteristiku – najveće stopalo na svijetu, dužine 39 centimetara. Njegova borba i snaga volje inspiracija su mnogima. Bez obzira na prepreke, njegovo srce je na terenu, gdje se bori za slavu i pobjedu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -