Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPregovori između Izraela i Hamasa na ivici kraha: Mogućnost humanitarnih pauza

Pregovori između Izraela i Hamasa na ivici kraha: Mogućnost humanitarnih pauza

Visoki zvaničnik Bidenove administracije upozorava

Prema riječima visokog zvaničnika Bidenove administracije, pregovori između Izraela i Hamasa mogli bi dostići svoj kraj. U izjavi datoj za američke novine, zvaničnik je istaknuo da bi neprihvatanjem prijedloga sve strane mogle zatvoriti vrata daljim pregovorima. “Ne možete nastaviti pregovarati o ovome. Ovaj se proces mora pokrenuti u jednom trenutku”, naglasio je anonimni izvor.

Humanitarne pauze za vakcinaciju u Gazi

U međuvremenu, nove informacije iz Gaze govore o odobrenjima za humanitarne pauze. Izrael je pristao na niz prekida borbenih aktivnosti kako bi omogućio vakcinaciju male djece protiv dječje paralize. Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije, Rik Peeperkorn, otkrio je da će pauza početi 1. septembra i biti raspodijeljena u tri faze.

Planirane faze humanitarnih pauza

Peeperkorn je izjavio da će prve pauze biti organizovane u centralnom dijelu Gaze tokom tri dana, nakon čega slijede južna i sjeverna Gaza. Ove mjere su ključne za zaštitu zdravlja djece u tom području, s obzirom na izazove s kojima se suočava medicinski sektor usred sukoba.

Dodatne informacije

Ukoliko se postigne dogovor, humanitarne pauze mogle bi značajno pomoći u obezbjeđivanju zdravstvene pomoći i vakcina za ugroženu populaciju u Gazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -