Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetOživljavanje Zunderta: Najveća svjetska parada cvijeća vraća se u Holandiju

Oživljavanje Zunderta: Najveća svjetska parada cvijeća vraća se u Holandiju

Tradicionalna parada u Zundertu

Svake godine prve nedjelje u septembru, mali grad Zundert u Holandiji postaje centar cvjetne umjetnosti. Tokom ovog događaja, poznatog kao Bloemencorso, više od 50.000 posjetitelja dolazi kako bi uživali u spektaklu.

Povijest parade cvijeća

Bloemencorso se održava redovno od 1936. godine, što znači da ova tradicija traje više od osam decenija. Ulice Zunderta oživljavaju raskošnim cvjetnim skulpturama, koje su pravi vizuelni užitak za sve prisutne.

Volonteri i kreativnost

Interesantan aspekt ove parade je to što sve skulpture prave volonteri. Oni su podijeljeni u timove koji se takmiče u stvaranju najsvjetlijih i najneobičnijih figura. Pripreme za ovaj događaj počinju već u maju, a završavaju se u prvim danima septembra.

Potrošnja dalija

Za izradu cvjetnih skulptura u prosjeku se potroši oko četiri miliona dalija. Holandija je poznata kao najveći izvoznik ovog cvijeća, što dodatno ističe njenu važnost u cvjećarskoj industriji.

Zaključak

Parada cvijeća u Zundertu predstavlja ne samo tradiciju, već i simbol zajedništva i kreativnosti. Ova manifestacija svake godine okuplja ljude iz cijelog svijeta, čineći Zundert mjestom koje ne smijete propustiti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -