Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetAfD ostvaruje historijski rezultat u Tiringiji, dok koalicije prepliću političku scenu

AfD ostvaruje historijski rezultat u Tiringiji, dok koalicije prepliću političku scenu

AfD ostvaruje najbolji rezultat od osnutka

Prema procjenama Deutsche Wellea, stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zabilježila je svoj najbolji rezultat u Tiringiji, osvojivši 32.8 posto glasova. Ova osvojena podrška donijela bi im 32 mjesta u lokalnom parlamentu.

CDU i ljevičarske stranke u trci za vlast

Iza AfD-a nalazi se Hrišćansko-demokratska unija (CDU) sa 23.8 posto glasova, što im donosi 23 mjesta u parlamentu. Ekstremno lijevi blok, predvođen strankom BSW, osigurao je 15 mjesta, dok će stranka Die Linke imati 12 zastupnika.

SPD i potencijalne koalicije

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) također će ući u parlament, sa šest mjesta. Kako bi došli do potrebne većine od 44 mjesta, najizglednija opcija je koalicija CDU-a, SPD-a i BSW-a. Ovaj plan je najavila liderka BSW-a, Sahra Wagenknecht.

Koalicije u Saksoniji

Situacija u Saksoniji izgleda povoljnije za CDU koji ima 42 mjesta, dok BSW posjeduje 16. Zeleni sa sedam i SPD sa deset zastupnika mogli bi značajno ojačati koaliciju koja se bori protiv AfD-a.

Međutim, s obzirom na nepopularnost vladajuće “semafor” koalicije, moguće je da će BSW i CDU ući u vlast sa Die Linke, koja ima pet zastupnika. Ova kombinacija bi im omogućila 63 mjesta, čime bi prevazišli potrebnih 60 za vlast.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -