Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNapredovanje Ukrajine i izazovi ruske ofanzive u Kursku

Napredovanje Ukrajine i izazovi ruske ofanzive u Kursku

Promjena u zvučnoj slici rata

Četiri sedmice nakon napredovanja Ukrajine u ruskoj pokrajini Kursk, situacija na terenu se mijenja. Ukrajinske snage koriste elektroničko ratovanje i prednosti ljetnog zelenila kako bi izbjegle rusku pažnju. Komandanti su odlučni probiti se prema rijeci Sejm, koja predstavlja prirodnu granicu. Međutim, tempo napredovanja se usporava, a nova linija ratišta se oblikuje.

Stabilizacija na terenu

Detalji o operativnoj situaciji su i dalje nejasni zbog ratne magle. Satelitske slike pokazuju ruske utvrde, što ukazuje na stabilizaciju na terenu. Ruski inženjeri su prvo ukopavali ključne tačke poput nuklearne elektrane, a sada grade proširene utvrde bliže novim linijama ratišta. Tehnika izgradnje jasno pokazuje njihovu pripremljenost na potencijalne napade.

Kursk i ukrajinska protuofanziva

Ukrajinski vojno-obavještajni izvori ističu da ih ne brine usporavanje ofanzive. Operacija Kursk je pokazala sposobnost Ukrajine da nadmaši ruske brojčane snage. Sinhronizacija napada sa širim kampanjama je od suštinskog značaja. Ipak, uspjeh Kurska nije uspio odvratiti Rusiju od napredovanja prema Pokrovsku.

Ruski napredak i izazovi Ukrajine

Rusija je premjestila trupe i pojačala fokus na strateški važnom gradu Pokrovsku. Ukrajinska odbrana se suočava s izazovima, dok Rusija napreduje duž ključnih komunikacijskih pravaca. Ukrajinsko vođenje operacija suočava se sa kritikama zbog nedostatka resursa i slabosti na terenu.

Strategija u Donbasu

Problemi u Donbasu postavljaju pitanja o raspoloživim rezervama Ukrajine. Izvještaji o gomilanju ruskih trupa naglašavaju prijetnju novog napada na jug. Nakon neuspjeha u Kursku, Rusija se priprema za dalje vojne akcije, dok Ukrajina mora biti spremna odgovoriti na nadolazeće izazove.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -