Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHitna služba bolnice Al-Shifa ponovo otvorena usred sukoba u Gazi

Hitna služba bolnice Al-Shifa ponovo otvorena usred sukoba u Gazi

Obnova hitne službe u Al-Shifa

Hitna služba bolnice Al-Shifa u Pojasu Gaze ponovo je otvorena u nedjelju. Ova bolnica je najveći zdravstveni kompleks u tom području. Otvaranje je uslijedilo nakon što su izraelske snage opkolile kompleks i srušile nekoliko dijelova zgrade.

Incidenti tokom vojne operacije

Izraelska vojska je 18. marta upala u bolnicu Al-Shifa, koja se nalazi na zapadu grada Gaze. Tokom operacije, više od sedam hiljada bolesnih i raseljenih Palestinaca sklonilo se u ovu instituciju. Nažalost, izraelske snage su pritvorile više od 800 ljudi i izvršile ispitivanja.

Smrti i međunarodna osuda

U raciji je ubijeno više od 170 Palestinaca. Izraelska vojska ostavila je iza sebe masovne grobnice s spaljenim ljudskim leševima. Ovakvo ponašanje izazvalo je međunarodnu osudbu, posebno zbog kršenja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a koja zahtijeva prekid vatre.

Teška humanitarna situacija

Prema lokalnim zdravstvenim vlastima, od 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je više od 40.700 Palestinaca. Većinom se radi o ženama i djeci, a više od 94.000 njih je povrijeđeno. Veliki dijelovi Gaze su u ruševinama, a stanovnici se suočavaju s blokadom hrane, čiste vode i lijekova.

Optužbe za genocid

Izrael se suočava s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde. Sud je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -