Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetLavrov komentira situaciju u Ukrajini: "Rusija nije protiv pregovora"

Lavrov komentira situaciju u Ukrajini: “Rusija nije protiv pregovora”

Analiza trenutnih događaja u Ukrajini

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, dao je izjave o ukrajinskoj ofanzivi na Kursku oblast. On je istakao da je teško razumjeti ciljeve Ukrajine, ali da analitičari razmatraju različite aspekte situacije.

Pregovori i teritorijalna pitanja

Lavrov je citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je naglasio da Rusija nije protiv pregovora. Međutim, on je upozorio da odlaganje pregovora otežava postizanje dogovora. “Što se više odugovlači, veći su izazovi”, rekao je Lavrov.

Istanbulski pregovori

On je podsjetio na pregovore koji su se odigrali u Istanbulu, kada je, prema njegovim riječima, postizanje dogovora bilo mnogo lakše nego danas. Lavrov tvrdi da Ukrajina nije bila spremna za dogovor u tom trenutku.

Ruski stavovi prema NATO-u

Lavrov je naglasio da Rusija ne razmišlja o pregovorima, uz naglasak na teritorijalnoj integraciji. Spomenuo je i da se, prema ruskom Ustavu, pridružila četiri nova konstitutivna dijela federacije uz Krim. On je kategorički odbio mogućnost ulaska Ukrajine u NATO.

Pohvala Zelenskom za pribranost

Na kraju, Lavrov je poručio Zelenskom da razmotri svoj dekret koji zabranjuje pregovore. “Kada bude pribran, možda će shvatiti da je to korisno”, zaključio je.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -