Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetUkrajina traži jaču vojnu podršku od sile zapadnih saveznika

Ukrajina traži jaču vojnu podršku od sile zapadnih saveznika

Potpora Ukrajini od Sjedinjenih Američkih Država

Tokom sastanka sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio je zahtjeve za dodatnu vojnu pomoć. Od 2022. godine, SAD su pružile Ukrajini više od 50 milijardi dolara vojne pomoći. Međutim, postoje ograničenja u korištenju tog oružja na ukrajinskoj teritoriji.

Tragični napadi u Harkivu

Zelenski je ukazao na tragične posljedice ruskih napada, gdje su vođene zračne bombe ubile šest osoba i ranile 97 u Harkivu. Ovi napadi su nastavili tijekom vikenda, što dodatno ukazuje na potrebu za brzim djelovanjem.

Apel za dodatnim sredstvima

U svom noćnom obraćanju, Zelenski je istakao važnost udaraca na ruske vojne aerodrome kao sredstvo za suzbijanje napada. On je tražio podršku od Sjedinjenih Američkih Država, Britanije, Francuske i Njemačke za jaču vojnu potporu.

Ministar odbrane o potrebama Kijeva

Ukrajinski ministar odbrane, Rustem Umerov, koji je takođe bio prisutan u Vašingtonu, ukazao je na ključne sposobnosti potrebne za zaštitu Ukrajine. On je naglasio da su ruski aerodromi unutar dometa dubokih udara te je izrazio nadu da će saveznici čuti apele Ukrajine.

U svakodnevnim razgovorima, Kijev nastoji uspostaviti argumente za jaču vojnu pomoć. Očigledno je da Ukrajina hitno treba dodatne resurse kako bi se osigurala zaštita građana od ruskih napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -