Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaProtest protiv rušenja hotela "Jugoslavija" u Beogradu: Građani brane kulturno nasljeđe

Protest protiv rušenja hotela “Jugoslavija” u Beogradu: Građani brane kulturno nasljeđe

Protestna akcija ispred hotela “Jugoslavija”

Na protestu održanom ispred hotela “Jugoslavija”, građani su podigli glas protiv planiranog rušenja. Transparenti su jasno pokazivali stavove učesnika. Pasivne poruke poput “Urbanistički plan pripada narodu, a ne Milenijum grupi!” odražavaju odlučnost građana. “Borba za Kej – borba za Zemun” dodatno naglašava važnost ovog prostora.

Odbornik Đenić o značaju hotela

Odbornik u Skupštini gradske opštine Zemun, Aleksandar Đenić, komentarisao je situaciju za FoNet. On je istakao da rušenje hotela “Jugoslavija” predstavlja napad na kulturno nasljeđe Beograda. “Ovaj hotel je građen u historijskom kontekstu”, naglasio je Đenić.

Urbanistički plan i pravne posljedice

Đenić je dodao da, prema trenutnom urbanističkom planu, privatni investitor nema dozvolu za rušenje hotela. “Ruši se 31. augusta”, napomenuo je. Građani se protive takvoj odluci jer smatraju da bi to bio gubitak za grad.

Hotel “Jugoslavija” kroz historiju

Izgrađen 1969. godine, hotel “Jugoslavija” bio je simbol luksuza SFRJ. S kapacitetom od 1.000 ležaja, uključivao je 200 jednokrevetnih i 400 dvokrevetnih soba, kao i 23 apartmana. Hotel je bio poznat i po lusteru od 40.000 kristala, koji ga je krasio.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -