Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetVagnerova Grupa Post-Pad: Sudbina Plaćenika Nakon Prigožinove Smrti

Vagnerova Grupa Post-Pad: Sudbina Plaćenika Nakon Prigožinove Smrti

Neizvjesnost Plaćenika

Godinu dana nakon smrti Jevgenija Prigožina, lidera plaćeničke grupe Vagner, sudbina ove organizacije ostaje nejasna. Preživeli borci i analitičari sumnjaju u budućnost grupe koja je operisala u Ukrajini, Siriji i Africi.

Između Života i Smrti

U septembru 2023. godine, bivši borac Vagnera pokušavao je da stigne do Libije, tragajući za novim poslom. Ova grupa je operisala u zemljama poput Malija i Centralnoafričke Republike, a njeni borci igrali su ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Pobuna i Posljedice

Prigožin je nedavno okrivio rusko Ministarstvo odbrane za nestašicu municije tokom borbi za Bahmut. Njegova pobuna protiv Putina u junu 2023. godine završila je sporazumom koji je omogućio Vagnerovim borcima da se priključe vojsci ili odu u Bjelorusiju.

Preorijentacija na Afriku

Nakon Prigožinove smrti u avgustu 2023, bivši borci su se suočili s nedostatkom opcija. Mnogi su tražili poslove u Africi, dok su ruske vlasti nastojale preuzeti operacije grupe.

Regrutacija i Kontrola

Vagnerovi borci su sada uključeni u projekte pod kontrolom ruskog Ministarstva odbrane. Ovo podrazumijeva vojnu pomoć režimima u Africi, a regrutacija novih plaćenika počela je kroz nove vojne inicijative.

Budućnost Vagnera

Iako su mnogi bivši borci ostali skeptični prema ruskoj vojsci, njihova sudbina ostaje neizvjesna. Vagnerovo naslijeđe i dalje živi kroz nove regrutacije i borbene jedinice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -