Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSAD osudile akcije kosovske policije protiv srpskih institucija na sjeveru Kosova

SAD osudile akcije kosovske policije protiv srpskih institucija na sjeveru Kosova

Akcija kosovske policije izazvala zabrinutost

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog nedavne operacije kosovske policije. Ova akcija, koja se odigrala 30. augusta, usmjerena je protiv institucija koje podržava Srbija u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubin Potoku i Leposaviću.

Strukture podržane od strane Srbije

U saopštenju je navedeno da bi pitanja vezana za te strukture trebala biti rješavana putem dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Ove aktivnosti nisu bile usklađene s međunarodnim normama i standardima.

Poziv na dijalog i koordinaciju

Sjedinjene Američke Države i drugi međunarodni partneri zatražili su od Vlade Kosova da preispita svoje pristupe. Neodazivanje na zahtjeve međunarodne zajednice može imati ozbiljne posljedice po stabilnost regiona.

Rizik za građane i KFOR

Saopštenje naglašava da nekoordinirane akcije kosovske vlade povećavaju rizik za građane i vojnike KFOR-a. Ovo dodatno komplicira regionalne odnose i podiže tenzije.

Podrška profesionalizaciji policije

SAD su ponosne na podršku koju su pružile kosovskoj policiji kroz proces uspostavljanja i profesionalizacije. Međutim, svaka instrumentalizacija policije za političke svrhe nije u skladu sa stvarima koje su prethodno dogovorene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -