Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetRegionalni izbori u Njemačkoj: Fokus na Tiringiji i Saksoniji

Regionalni izbori u Njemačkoj: Fokus na Tiringiji i Saksoniji

Izbori u istočnim njemačkim regijama

Regionalni izbori će se održati u Tiringiji i Saksoniji, regijama smještenim u istočnom dijelu Njemačke. Građani saveznih regija Brandenburg također izlaze na birališta sredinom septembra. Ova oblast nekada je bila dio Istočne Njemačke.

Evropska pažnja na izbore

Iako regionalni izbori obično ne privlače pažnju izvan Njemačke, situacija se sada mijenja. Cijela Evropa s nestrpljenjem prati glasanje u ovim regijama. Razlog za to su jake stranke čije stavove mnogi smatraju zabrinjavajućim.

AfD i BSW – kontroverzni igrači

Jedna od najzastupljenijih stranaka je AfD (Alternative für Deutschland). Njihovi toksični stavovi su poznati još od 2015. godine, nakon migrantske krize. AfD je povisio svoj uticaj i popularnost u društvu, a njihova retorika ponovo je u fokusu.

Druga stranka koja izaziva zabrinutost je BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht). Ovu radikalno ljevičarsku stranku osnovala je bivša članica komunističke partije. Zanimljivo je da, uprkos razlicitim ideologijama, BSW i AfD dijele slične stavove po mnogim pitanjima.

Tema izvan lokalnog konteksta

Iako se regionalni izbori obično bave lokalnim pitanjima iz ingerencije vlasti, AfD i BSW su uspjeli da preusmjere pažnju na teme poput migracija. Ovaj politički manevr se koristi u predizbornim kampanjama, a podrška građana oboje stranaka iz Tiringije i Saksonije je očita.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -