Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeLjepotaPosljedice preskakanja doručka: Nutricionisti upozoravaju

Posljedice preskakanja doručka: Nutricionisti upozoravaju

Šta se događa kada preskočite doručak?

Nekoliko nutricionista nedavno je razgovaralo o posljedicama preskakanja doručka za Fox News. Među njima je i Shelley Balls, koja upozorava na moguće neželjene nuspojave. “Redovno preskakanje doručka moglo bi dovesti do prekomjerne konzumacije hrane u sljedećim obrocima”, ističe.

Uticaj na unos kalorija

Balls dodaje da ljudi često misle da jedu manje kalorija, ali je realnost drugačija. “Možda se prejedate tokom ručka ili večere”, naglašava. Ukoliko se doručak izostavi, to može utjecati na nivo energije. Tijelo ne dobija potrebne ugljikohidrate i hranjive tvari za optimalan rad.

Dugoročne posljedice

Preskakanje doručka može usporiti metabolizam. “Doručak je namijenjen prekidu noćnog posta i može pomoći da ubrzate metabolizam”, objašnjava Balls. Dugotrajni nedostatak doručka može uzrokovati da tijelo postane efikasno s manje kalorija.

Prednosti doručka

Vanessa King, registrirana nutricionistkinja iz SAD-a, ističe važnost doručka. “Doručak je povezan s nizom prednosti, uključujući bolje upravljanje težinom, bolju kognitivnu funkciju, i poboljšanu energiju.” Također, za djecu i tinejdžere, doručak je važan za bolje ponašanje i akademski uspjeh.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -