Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIncident s bespilotnom letjelicom: Turska i Irak jačaju borbu protiv terorizma

Incident s bespilotnom letjelicom: Turska i Irak jačaju borbu protiv terorizma

Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s Irakom

Ministar vanjskih poslova Turske, Hakan Keçeli, potvrdio je da se Ministarstvo vanjskih poslova redovno konsultuje s iračkim vlastima kako bi rasvijetlilo nedavni incident s bespilotnom letjelicom. Ova saradnja između dve zemlje označava zajedničku volju u borbi protiv terorizma.

Bespilotna letjelica oborena u Kirkuku

Irački vojni zvaničnici potvrdili su da je iračka vojska oborila bespilotnu letjelicu Aksungur, koju je proizvela Turkish Aerospace Industries (TAI). Letjelica je oborena u blizini bogatog naftom grada Kirkuka, što je dodatno zakomplikovalo već napete odnose između Turske i Iraka.

Odnos Turske i Iraka

Dugo su odnosi između Turske i Iraka bili opterećeni sukobima vezanim za terorističku grupu PKK. Posjeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Iraku 22. aprila označila je prekretnicu u odnosima između Ankare i Bagdada, fokusirajući se na zajedničku borbu protiv PKK-a.

Prekogranične operacije i suverenitet

U posljednjim godinama, Turska i Irak su se sukobljavali zbog turskih vojnih operacija protiv PKK-a, koja koristi iračku teritoriju kao utočište. Iranske vlasti su istaknule da ove operacije predstavljaju kršenje njihove suverenosti, dok Ankara tvrdi da su potrebne za zaštitu vlastitih građana.

PKK i humanitarne posledice

PKK je, tokom svoje 40-godišnje terorističke kampanje protiv Turske, odgovoran za smrt više od 40.000 osoba, uključujući žene, djecu i starije osobe. Ove brojke ističu ozbiljnost problema s kojim se suočavaju obje države.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -