Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetPostignut dogovor o teritorijalnom rješenju između izraelskih i palestinskih lidera

Postignut dogovor o teritorijalnom rješenju između izraelskih i palestinskih lidera

Dogovor o granicama iz 1967. godine

Dvojica lidera izraelskog i palestinskog naroda postigli su važan dogovor o teritorijalnom rješenju. Rješenje se temelji na granicama koje su postavljene 1967. godine. U okviru dogovora planira se i razmjena zemljišta kako bi se uzela u obzir izraelska naselja, kao i jevrejska naselja u istočnom Jerusalemu.

Palestinska prijestolnica i upravljanje Starim gradom

Prema postignutom dogovoru, palestinska prijestolnica bit će smještena u arapskim četvrtima istočnog Jerusalema. Također, upravljanje Starim gradom predložen je pod skrbništvom pet država, uključujući Izrael i Palestinu.

Izbori i sigurnosna saradnja

Lideri su se složili da je potrebno izraelsko povlačenje u saradnji s palestinskim tehničkim upravnim vijećem. Pojas Gaze i Zapadna obala trebali bi biti spremni za izbore u roku od 24 do 35 mjeseci.

Uloga arapskih mirovnih snaga

Arapske mirovne snage, poznate kao Privremena arapska sigurnosna prisutnost (TASP), bit će od ključne važnosti za stabilizaciju Pojasa Gaze. One će raditi u saradnji s izraelskom vojskom kako bi spriječile terorističke napade iz Gaze.

Donatorska konferencija za obnovu Gaze

Lideri su se takođe dogovorili o potrebi organizacije donatorske konferencije za obnovu Pojasa Gaze. Dogovor podrazumijeva ozbiljno sudjelovanje bogatih zemalja u ovom procesu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -