Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNuklearna energija u EU: Izazovi i budućnost prema von der Leyen

Nuklearna energija u EU: Izazovi i budućnost prema von der Leyen

Važnost vlastite proizvodnje energije

Kada govorimo o energiji u Evropskoj uniji, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglašava potrebu za proizvodnjom vlastite energije. Ona se zalaže za veći udio obnovljivih izvora i nuklearne energije, ali i za povećanje energetske učinkovitosti.

Različita mišljenja unutar EU

Uprkos njenim stavovima, nuklearna energija ostaje predmet žestokih rasprava unutar EU. Francuska traži veća ulaganja u nuklearnu tehnologiju. Nasuprot tome, Njemačka je oštro protiv, što ukazuje na duboke podjele među članicama.

Njemačka se povlači iz nuklearne energije

Njemačka je zatvorila posljednje tri nuklearne elektrane u aprilu 2023. godine, nakon što je desetljećima koristila ovu vrstu energije. Njemačka je zbog nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine odlučila ukinuti nuklearni program. Tadašnja kancelarka Angela Merkel najavila je ovu odluku, a mnogi je smatraju pogrešnom.

Povezivanje sa trenutnim geopolitičkim situacijama

Von der Leyen je u svom obraćanju u Pragu ukazala na rusku invaziju na Ukrajinu kao ključni faktor za promišljanje o nuklearnoj energiji. Iako nije iznijela jasno mišljenje o povratku nuklearnim kapacitetima u Njemačkoj, njeni argumenti otvaraju pitanja o budućim energetskim strategijama u EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -