Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetSvađa između Netanyahua i Gallanta oko rasporeda IDF-a na granici Gaze

Svađa između Netanyahua i Gallanta oko rasporeda IDF-a na granici Gaze

Izbijanje sukoba među liderima

Napetosti unutar izraelskog vladajućeg kruga porasle su nakon odluke premijera Benjamina Netanyahua. On je bez saglasnosti ministra odbrane Yoava Gallanta odlučio staviti na glasanje pitanje rasporeda IDF-a duž Filadelfijskog koridora. Ova odluka izazvala je burnu reakciju među članovima kabineta.

Kritike i optužbe na sastanku

Prema izvještajima sa sastanka od vrhovnog ministarskog odbora, Gallant je izgubio strpljenje. Optužio je Netanyahua da je “nametnuo karte IDF-u”, ignorirajući savjete odbrambenog establišmenta. Gallant je izrazio svoj gnjev kazavši: “Premijer može donositi sve odluke, a može odlučiti i da ubije sve taoce”.

Izolacija ministra odbrane

Iz izvora bliskih vladinim krugovima, saznaje se da niko nije stao u Gallantovu odbranu. Ministri vjeruju da je prešao granicu u svojoj kritici prema premijeru. “Ovo je bio najteži okršaj kojeg se sjećam između Netanyahua i Gallanta”, izjavio je jedan izvor.

Moguće posljedice sukoba

Ovaj sukob može imati ozbiljne posljedice za ministerijalni tim, a moguće je da će Gallant razmotriti predaju svojih ključeva. Ova situacija dodatno komplicira već napetu političku situaciju u Izraelu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -