Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHapšenje bivšeg člana Crvenih brigada u Buenos Airesu

Hapšenje bivšeg člana Crvenih brigada u Buenos Airesu

Uhapšen Leonardo Bertulaci

Policija iz Buenos Airesa uhapsila je Leonardo Bertulacija, bivšeg člana radikalne ljevičarske grupe Crvene brigade. Ova hapšenja dogodila su se na zahtjev Italije, koja ga traži zbog ozbiljnih zločina.

Zločini i osuđujuće presude

Bertulaci se suočava s 27-godišnjom zatvorskom kaznom u Italiji zbog zločina, uključujući otmicu i zločinačko udruživanje. Argentinska vlada je potvrdila da je on odgovoran za zločine koji su potkopali demokratske vrijednosti.

Istorija Crvenih brigada

Crvene brigade su aktivne bile tokom 1970-ih i 1980-ih, poznate po terorističkim napadima, uključujući otmicu tadašnjeg premijera Alda Mora. Ova grupa je zaradila novac za operacije otmicama i zločinima.

Bertulaci u Argentini

Bertulaci je u Argentini bio godinama kao izbjeglica, no izgubio je status pod administracijom predsjednika Javiera Mileija. Prethodno je bio uhapšen 2002. godine, ali je pušten nakon nekoliko mjeseci.

Međunarodna suradnja

Italijanska premijerka Giorgia Meloni je istaknula da je ovo hapšenje rezultat intenzivne suradnje između Italije, Argentine i Interpola. Bertulaci sada očekuje izručenje Italiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -