Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeHrana i ZdravljeBenjamin Mrkonjić: Savjeti o njezi kože za sve generacije

Benjamin Mrkonjić: Savjeti o njezi kože za sve generacije

Problemi s kožom među mladima

Benjamin Mrkonjić, prvi magistar dermatofarmacije u Bosni i Hercegovini, ističe izazove s kojima se mladost suočava. Akne, posebno kod tinejdžera, ne utiču samo na fizički izgled nego i na psihološki aspekt života. Samopouzdanje često pati zbog ovih neugodnih stanja. Preporučuje se pravilan pristup njezi kože.

Pravilna njega kao ključ uspjeha

Mrkonjić naglašava važnost kućne njege i korištenja kvalitetnih proizvoda. Savjetuje izbjegavanje rafiniranih šećera i pretjerane konzumacije grickalica i energetskih pića. U slučaju hormonskog disbalansa, važno je konsultovati ljekara za adekvatnu terapiju.

Starenje i zaštita kože

Osim akni, Mrkonjić upozorava i na utjecaj sunca. Nekontrolisano sunčanje dovodi do fotosenzibilizacije i ubrzanog starenja. Preporučuje korištenje SPF 50 tokom ljetnih mjeseci, dok je SPF 30 dovoljan zimi. Važno je redovno provjeravati UV indeks.

Izbjegavajte instant rješenja

Mrkonjić savjetuje da se izbjegavaju brza rješenja koja često dovode do dodatnih problema. Umjesto nanošenja hrane na kožu, trebate je unositi u organizam. Kvalitetni proizvodi ne trebaju biti obezvrijeđeni, a strpljenje je ključno za uspješan tretman.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -