Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIran ponovo povećava zalihe urana obogaćenog do 60 posto

Iran ponovo povećava zalihe urana obogaćenog do 60 posto

Novosti iz izvještaja IAEA-e

Prema najnovijem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran od 17. augusta ima 164,7 kilograma urana obogaćenog do 60 posto. Ovo predstavlja povećanje od 22,6 kilograma u odnosu na raniji izvještaj iz maja.

Opasnost od obogaćenja urana

Uran obogaćen do 60 posto smatra se malim, ali važnim korakom prema proizvodnji nuklearnog oružja, koje zahtijeva obogaćivanje na 90 posto. IAEA procjenjuje da 42 kilograma urana obogaćenog do 60 posto može teoretski omogućiti izradu jednog atomskog oružja, ukoliko se dodatno obogati.

Izjave šefa IAEA-e

Rafael Mariano Grossi, šef IAEA-e, upozorio je da Iran ima dovoljno urana za proizvodnju “nekoliko” nuklearnih bombi. Također je naveo da agencija ne može garantirati da su sve iranske centrifuge u funkciji, te da može doći do tajnog obogaćivanja.

Inspekcije i pregovori

Izvještaj ukazuje na to da Iran nije preispitao svoju odluku iz septembra o zabrani inspekcija IAEA-e, a nadzorne kamere su i dalje van upotrebe. Ove informacije dolaze u trenutku kada je iranski vrhovni vođa otvorio vrata za moguću obnovu pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s nuklearnim programom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -