Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaVučić najavio važne strateške razgovore s Macronom

Vučić najavio važne strateške razgovore s Macronom

Prvi koraci ka jačanju bilateralnih odnosa

Na početku konferencije za novinare, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o važnosti bilateralnih odnosa sa Francuskom. Kako je istakao, razgovori će se nastaviti i tokom noći. Obraćajući se medijima, Vučić je naglasio značaj podrške Francuske na putu ka Evropskoj uniji.

Nuklearna energija kao ključni element budućnosti

Jedna od ključnih tema sastanka bila je upotreba nuklearne energije. Vučić je upozorio da Srbija za deset godina može doći u situaciju nedostatka električne energije. Mnoge zemlje EU već se oslanjaju na nuklearnu energiju kao čist izvor energije, ističući francuski model koji proizvodi 70% energije iz nuklearnih reaktora.

Kupovina aviona Rafala kao veliki korak naprijed

Vučić je posebno naglasio kupovinu dvanaest novih aviona Rafala. Ugovor, vrijedan 2,7 milijardi eura, uključuje i logistički paket. Ova investicija će znatno povećati operativne sposobnosti srpske vojske.

Finansijski detalji i budžetski planovi

Prema riječima Vučića, Srbija će u 2024. i 2025. godini plaćati po 15% od ukupne vrijednosti ugovora iz budžeta. Ova odluka osigurava da se neće povećati udio javnog duga u BDP-u Srbije, što je još jedan korak ka stabilnijoj ekonomiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -