Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaSastanak Vučića i Makrona: Nova poglavlja u srpsko-francuskoj saradnji

Sastanak Vučića i Makrona: Nova poglavlja u srpsko-francuskoj saradnji

Konferencija nakon sastanka

Predsjednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, održali su sastanak u Palati Srbije. Nakon toga, upriličena je konferencija za medije koja je privukla pažnju domaćih i stranih novinara.

Potpisivanje važnih dokumenata

Tokom sastanka razmijenjeni su i potpisani značajni dokumenti. Ovi dokumenti se odnose na privrednu, turističku, političku i vojnu saradnju između dvije zemlje. Vučić je naglasio važnost ovih dokumenata za budućnost odnosa Srbije i Francuske.

Podrška Francuske na evropskom putu

Predsjednik Vučić je zahvalio Makronu za kontinuiranu podršku Francuske Srbiji. On je istakao da se saradnja produbljuje kroz 11 potpisanih ugovora, a sve to doprinosi jačanju odnosa među zemljama.

Novi projekti u Srbiji

Vučić je najavio izgradnju metra do 2028. godine. Također, ukazao je na potrebu korištenja nuklearne energije, koju Francuska već koristi. Ovaj pristup bi trebao osigurati energetsku stabilnost Srbije u narednim godinama.

Saradnja u vojnim pitanjima

Novi ugovor o kupovini 12 aviona Rafale, vrijedan 2.7 miliona, dodatno će ojačati vojnu saradnju između Srbije i Francuske. Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog ovog koraka, naglašavajući važnost bliske suradnje armija dviju zemalja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -