Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTragična nesreća: Ukrajinski pilot Oleksii "Moonfish" Mes poginuo u obuci F-16 aviona

Tragična nesreća: Ukrajinski pilot Oleksii “Moonfish” Mes poginuo u obuci F-16 aviona

Udes tokom masovnog napada

Nesreća u kojoj je poginuo ukrajinski pilot Oleksii “Moonfish” Mes dogodila se u ponedjeljak, u vrijeme masovnog ruskog napada. Preliminarni izvještaji sugeriraju da avion nije oboren od strane ruskih snaga. Umjesto toga, izvori navode da je vjerovatni uzrok nesreće ljudska greška.

Identitet pilota

Pilot Oleksii “Moonfish” Mes, star 31 godinu, bio je dio elite od samo šest ukrajinskih pilota koji su uspješno završili intenzivnu obuku za upravljanje F-16 avionima. Nažalost, nesreća ga je koštala života, iako zvanične informacije o njegovom stanju još uvijek nisu potvrđene od strane ukrajinskih zračnih snaga.

Stigla prva serija F-16 aviona

Prvi avioni F-16 došli su u Ukrajinu u julu, a Kijev je dobio ukupno šest aviona. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je raspoređivanje ovih aviona za obaranje ruskih projektila. Ova tragična vijest o gubitku jednog aviona predstavlja ozbiljan udarac za ukrajinsku vojsku koje se nada da će moderni zapadni avioni poboljšati njihove borbene kapacitete.

Podrška zapadnih saveznika

Do sada su zapadni saveznici obećali Ukrajini oko 80 borbenih aviona, u nadi da će pružiti prednost na ratištu. S obzirom na trenutnu situaciju, Kijev se suočava s velikim izazovima, a jednotna podrška ovih aviona može biti odlučujuća u obrani zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -