Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetNacionalna anketa: Ukrajinci dijele kolektivnu odgovornost Rusa za rat

Nacionalna anketa: Ukrajinci dijele kolektivnu odgovornost Rusa za rat

Rezultati istaknute ankete

Fondacija za demokratske inicijative Ilka Kucheriva i Sociološka služba Centra Razumkov provele su nacionalno istraživanje od 8. do 15. augusta 2024. godine.

Stav ukrajinske javnosti o Rusima

Prema rezultatima, čak 76 posto Ukrajinaca vjeruje da su svi Rusi odgovorni za agresiju na njihovu zemlju. Samo 20 posto ispitanika se ne slaže s ovim stavom. Zanimljivo je da svega 4 posto ispitanika nema jasnu poziciju o ovom pitanju.

Pritisak na rusko vodstvo

Osim toga, 64,5 posto ispitanika smatra da rusko stanovništvo vrši pritisak na svoje vodstvo kako bi nastavilo rat protiv Ukrajine. Ovaj stav dijele i mladi i stariji građani, pri čemu 66 posto mladih i 60 posto starijih ispitanika dijeli ovu perspektivu.

Geografski opseg istraživanja

Anketa je provedena licem u lice u raznim oblastima Ukrajine, uključujući Kijev, Volinj, Dnjepropetrovsk i druge. U anketi je učestvovalo 2017 ispitanika starijih od 18 godina, a teoretska pogreška uzorkovanja ne prelazi 2,3 posto.

Utjecaj rata na rezultate

Treba napomenuti da dodatna sistematska odstupanja u uzorku mogu biti rezultat posljedica ruske agresije, uključujući prisilnu evakuaciju miliona stanovnika.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -