Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomePozitivnoBiznisVlada najavljuje porezne reforme: Prebacivanje tereta oporezivanja s rada na imovinu

Vlada najavljuje porezne reforme: Prebacivanje tereta oporezivanja s rada na imovinu

Ambicije Vlade u pogledu poreza

Na nedavnoj sjednici, ministar Primorac istakao je ambiciju Vlade da poveća pravednost poreznog sistema. To uključuje postepeno prebacivanje tereta oporezivanja s rada na imovinu, posebno nekretnine. Ove promjene su već stupile na snagu u prve mjesecima ove godine.

Povećana autonomija lokalnih samouprava

Izmjene su omogućile veću autonomiju jedinicama lokalne samouprave u određivanju poreza na kuće za odmor. Sada je maksimalni iznos poreza po kvadratnom metru povećan na pet eura. Značajan broj jedinica lokalne samouprave, njih više od 50, odlučilo je primijeniti najvišu stopu poreza.

Transformacija poreza na nekretnine

Primorac je najavio da će se porez na kuće za odmor transformirati u novi oblik poreza na nekretnine. Ove izmjene uključuju jasnije definisanje naziva i osnovice poreza. Cjelovit paket izmjena bit će predstavljen sljedeće sedmice.

Obaveza lokalnih samouprava

Preporuke takođe uključuju djelomične izmjene u rasponu oporezivanja nekretnina. Ovim paketa se lokalne samouprave obavezuju na uvođenje poreza, što do sada nije bila obaveza.

Izuzeci od plaćanja poreza

Građani koji žive u sopstvenim nekretninama ili su ih dali u dugoročni najam bit će izuzeti od plaćanja novog poreza na nekretnine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -