Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiRegijaRastuća Maltretiranja na Granici: Zašto su Utjecajne Ličnosti Meta Srbije?

Rastuća Maltretiranja na Granici: Zašto su Utjecajne Ličnosti Meta Srbije?

Prijetnja koja nije prijetnja

Ovih dana, slučaj Severine ponovno otvara pitanja o zadržavanju pojedinaca na granici Srbije. Zašto ministri i predsjednik komentarišu zadržavanje osoba koje nisu kriminalci niti teroristi?

Sigurnosna politika ili politička represija?

Severinin slučaj nije usamljen. On je samo vrh brijega poteza koje provodi srbijanski sigurnosni aparat. Na čelu tih aktivnosti bio je bivši direktor BIA-e, Aleksandar Vulin.

Lista sputanih umjetnika

Regionalni glumci i muzičari postali su ciljevi režima. Oni koji su podržali proteste u Srbiji često se nađu na spiskovima za provjeru. Takvo je iskustvo imao i popularni glumac Feđa Štukan, koji je zadržan na aerodromu.

Medijska kontrola kao alat represije

Štukanu je naređeno da se vrati u Bosnu i Hercegovinu. Njegova podrška opoziciji i nastup na medijima smatraju se rizikom za nacionalnu sigurnost.

Pjevačice pod kontrolom

Selma Bajrami i Jadranka Barjaktarević su također na meti. Njihove pjesme su analizirane i proglašene nepoželjnima od strane vlasti. Ove umjetnice suočavaju se sa pritiscima tabloida i medijskih napada.

Maltretiranja na granici

Ova maltretiranja postavljaju važna pitanja o slobodi izražavanja i ljudskim pravima u regiji. Zašto umjetnici, koji su simboli kulturnog bogatstva, trpe posljedice političkih previranja?

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -