Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetMinistri Eurozone planiraju bojkot sastanka zbog Orbanovih odnosa s Putinom

Ministri Eurozone planiraju bojkot sastanka zbog Orbanovih odnosa s Putinom

Izvori iz Brisela otkrivaju informacije

Prema informacijama koje je objavio Politico, odlučivanje o sastanku ministara finansija eurozone dogodit će se sljedeće sedmice. No, najnoviji podaci sugeriraju da će više ministara iz eurozone bojkotovati ovaj događaj.

Ministri koji planiraju bojkot

Među ministarskim krugovima, oni iz Njemačke, Estonije, Finske i Litvanije već su najavili svoje ne prisustvovanje. Ovakvi potezi izazvani su Orbanovim održavanjem dobrih odnosa s Putinom, što pojačava tenzije unutar EU.

Orban i njegov odnos s Rusijom

Orbán je, uprkos agresiji Rusije na Ukrajinu od februara 2022. godine, nastavio razvijati odnose s Moskvom. Njegova nedavna putovanja u Kijev, Moskvu, Peking i SAD dodatno su podigla prašinu unutar evropskih krugova.

Sastanci ministara finansija eurozone

Ministri finansija eurozone se tradicionalno sastaju jednom mjesečno. Dva puta godišnje, sastanci se održavaju u zemlji koja trenutno presjedava EU. Međutim, trenutačna situacija može ugroziti ovaj obrazac.

Povezani problemi unutar EU

Više visokih zvaničnika iz Evropske komisije već je odbilo prisustvovati sastanku u Budimpešti. To dodatno ukazuje na unutrašnje napetosti unutar Unije u kontekstu Orbanove vanjske politike.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -