Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetTajfun Šanšan pogodio jugozapadni Japan, milione na evakuaciju

Tajfun Šanšan pogodio jugozapadni Japan, milione na evakuaciju

Jak tajfun uzrokuje velike probleme

Tajfun Šanšan (Shanshan) stigao je do prefekture Kagošima i izazvao velike štete u jugozapadnom Japanu. Sa udarima vjetra do 60 metara u sekundi, Šanšan je prekinuo opskrbu strujom za više od 250.000 kućanstava.

Evakuacija stanovništva

Meteorološka agencija Japan objavila je da je oluja kategorizirana kao “snažna”. Lokalni vlasti su izdale naloge za evakuaciju miliona ljudi, posebno u regijama Kagošima i Miyazaki.

Prema izvještajima, jedna osoba je nestala, dok je 39 njih povrijeđeno tokom oluje. Brojni su snimci pokazali razbijene zidove i stakla na prozorima zgrada.

Posljedice tajfuna po infrastrukturu

Više od 250.000 domaćinstava ostalo je bez električne energije nakon što je tajfun pogodio regiju u četvrtak ujutro, prema informacijama tvrtke Kyushu Electric Power. Mnoge trgovine i restorani zatvoreni su zbog ekstremnih vremenskih uslova.

Otkazivanja letova i obustave u industriji

Veliki proizvođači automobila poput Toyote i Nissana već su obustavili proizvodnju u skoro svim domaćim tvornicama. Zračne kompanije, uključujući ANA Holdings i Japan Airlines, otkazale su više od 600 letova zbog oluje. Također, željezničke usluge su obustavljene u raznim dijelovima Kyushua.

Očekivanja za naredne dane

Oluja će se, prema meteorološkim prognozama, kretati prema središnjim i istočnim regijama Japana, uključujući Tokio, tokom vikenda. Šanšan se pridružio listi snažnih tajfuna koji su nedavno pogodili Japan, uključujući i tajfun Ampil.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -