Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetIzraelske agresije na Zapadnoj obali: Novi pozivi na evakuaciju

Izraelske agresije na Zapadnoj obali: Novi pozivi na evakuaciju

Poziv na privremenu evakuaciju

U srijedu je izraelski političar Katz pozvao na “privremenu evakuaciju” Zapadne obale. Ovim potezom se dodatno zaoštrava situacija u palestinsko-izraelskom sukobu. Katz je naveo da bi Izrael trebao poduzeti “sve potrebne korake” na tom području, u skladu sa akcijama koje su ranije poduzete u Gazi.

Reakcija na izraelske akcije

Čelik je oštro reagovao na Katzove izjave, optužujući ga da se inspirira Hitlerovim ministrom von Ribbentropom. U objavi za medije, istakao je da ova “mreža ubica” predstavlja prijetnju cijelom čovječanstvu. Čelik je naglasio da oni koji su šutjeli prije, ne bi smjeli ponovo proživljavati sramotu služeći današnjim nacistima.

Situacija na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je započela veliku vojnu operaciju na sjevernoj Zapadnoj obali, koja se smatra najvećom u posljednje dvije decenije. Prema informacijama od Ministarstva zdravstva, najmanje devet Palestinaca je izgubljeno u ovom konfliktu do sada.

Napetosti su dodatno eskalirale zbog brutalne ofanzive na Pojas Gaze, gdje je od 7. oktobra 2023. zabilježeno više od 40.500 smrtnih slučajeva, većinom među ženama i djecom. Na Zapadnoj obali, poginulo je najmanje 660 Palestinaca, dok je gotovo 5.400 ranjeno.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -