Mario Puzo autor bestselera “Kum”: umro je na današnji dan

0
105
Na današnji dan: Umro Mario Puzo, autor bestselera “Kum”

Na današnji dan je Umro Mario Puzo

Mario puzo

Na današnji dan 1489. rođen je engleski vjerski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup omogućio kralju Henryju VIII da se proglasi poglavarom Anglikanske crkve. U vrijeme restauracije katolicizma pod Marijom Tudor spaljen na lomači. Uveo bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio Opći molitvenik na engleskom.

Umro francuski astrolog Nostradamus

1566. Umro francuski astrolog Nostradamus, autor knjige “Proročanstva”.

1778. Umro francuski filozof i pisac Jean-Jacques Rousseau, čije je djelo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju 18. i 19. vijeka.

1798. Napoleon Bonaparta zauzeo Aleksandriju. Poslije nekoliko pobjeda nad mamelucima ušao u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1853. Prelaskom ruske vojske preko rijeke Prut i napadom na turske trupe počeo Krimski rat.

1877. Rođen njemački pisac Hermann Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946.

1961. Američki pisac Ernest Hemingway izvršio samoubistvo. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1954. Veliki dio njegovih djela klasici su američke literature, a neka su i ekranizirana (“Starac i more”, “Zbogom, oružje”, “Snjegovi Kilimandžara”).

1964. Predsjednik SAD-a Lyndon Johnson potpisao Akt o građanskim pravima, kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966. Francuska izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976. Proglašeno ujedinjenje Sjevernog i Južnog Vijetnama u jednu državu s glavnim gradom Hanojem.

1989. Umro ruski političar Andrej Andrejevič Gromiko, šef sovjetske diplomatije od 1957. do 1985, kada je postao predsjednik Vrhovnog sovjeta SSSR-a. Na mjestu ministra spoljnih poslova zamijenio ga Eduard Ševarnadze.

Odvajanje Kosova od Srbije

1990. Ne prihvatajući ustavne promjene u Srbiji, albanski delegati Skupštine Kosova usvojili Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, poslije čega su uslijedili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1992. Umro Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini 20. vijeka. Jedan od osnivača Demokratske stranke 1989.

1997. Umro američki filmski glumac James Stewart, dobitnik Oscara 1940. za film “Filadelfijska priča”.

1999. Visoki predstavnik u BiH Carlos Westendorp donio odluke o izmjenama i dopunama tri zakona o imovinskim pravima u Federaciji BiH. Odluke se odnose na Zakon o prestanku primjene Zakona o napuštenim stanovima, Zakon o prestanku primjene Zakona o privremeno napuštenim nekretninama i vlasništvu građana i Zakon o prodaji stanova za koje postoji stanarsko pravo.

Mario Puzo

1999. Umro Mario Puzo, autor bestselera “Kum”, prema kojem je Francis Ford Coppola snimio istoimeni film.

2000. Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Vicente Fox pobijedio na predsjedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929.

2001. Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno u SAD-u. Sedmosatnu operaciju izveli hirurzi Univerziteta Louisvillea Lemon Grey i Robert Dowling.

IZVOR: AVAZ