Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetFestival Tomatina: Tradicija koja privlači hiljade posjetitelja u Bunjolu

Festival Tomatina: Tradicija koja privlači hiljade posjetitelja u Bunjolu

Masovni festival paradjaza u Španiji

Festival Tomatina, održan u malom gradu Bunjol u Valenciji, ove godine privukao je oko 22.000 učesnika. Ova tradicija odvija se svake godine zadnje srijede u augustu. U ulicama grada, sudionici su uživali u jednodnevnom “ratovanju” paradajzima.

Pripreme za bitku

Prije nego što je bitka počela, sedam kamiona iskrcalo je 120 tona paradajza, specijalno uzgajanih za ovu prigodu. Ove rajčice su, iako kisele za normalnu prehranu, pružile savršen užitak sudionicima Tomatine.

Kako je izgledala bitka

Bitka je označena ispaljenim petardama, a prvi natjecatelj je pokušao uhvatiti pršut s visoke šipke premazane sapunicom. Ubrzo nakon što je počela, ulice su bile prekrivene crvenom kašom paradajza.

Očistimo ulice

Nakon završetka festivala, ekipa za čišćenje odmah je krenula sa poslom. “Naoružani” crijevima, članovi tima temeljito su očistili grad od ostataka fiesta.

Ulaznice i sudionici

Stanovnici Bunjola imaju besplatan ulaz na festival, dok turisti plaćaju 15 eura. Ova fešta stvorila je nezaboravno iskustvo za mnoge, uključujući Taylora iz Australije, koji je izjavio: “Volimo paradajz! Bilo nam je prekrasno.”

Izvor inspiracije

Kao zanimljivost, festival prvenstveno je inspirisan događajem iz 1945. godine. Tada je mladež tijekom mimohoda u čast mjesnog sveca počela gađati jedni druge paradajzom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -